Tvrdost hokejky
Tento poměrně důležitý ukazatel značí to, jak je hokejka tvrdá. Jednoduše řečeno, čím nižší tvrdost, tím snadněji se hokejka ohne (např. při střele). Tvrdost se značí především číslem. Většinou tvrdost č. 50 - 80 je vhodná pro juniory, 80 a více pak pro seniory.
Při výběru tvrdosti, především v amatérském a hobby hokeji bychom měli vycházet z vlastní hmotnosti, síly a dovednosti. Čím máme vyšší hmotnost a sílu, tím více musí hokejka snést, když se do ní opřeme (např. při střele). Zde doporučujeme tvrdší hokejky. Naopak hráčům, kteří mají šikovné ruce a dokáží skvěle pracovat s pukem doporučujeme měkčí hokejku. Paradoxem je např. to, že na střely pro obránce je v základních příručkách psáno, aby hráč volil tvrdší hokejku. Nicméně špičkový světový obránci si třeba na přesilovku, kdy se od nich očekává především střelba, berou měkční hokejky. Proto existují 2 vysvětlení, těmto hráčům nevadí i 10 zlomených hokejek za zápas, a druhým aspektem je rapidnější přenost energie do střely!
Pro shrnutí, senioři, běžné výkonnostní úrovně volí většinou tvrdost v rozpětí 85 - 100. Je důležité svoje síly nepřecenit anebrat zbytečně tvrdou hokejku, mohou nás potom při hře začít bolet ruce, špatně se nám bude střílet i přihrávat a to je nepříjemné. Naopak nebrat příliš měkkou hokejku, která na naši hmotnost a sílu bude poddimenzovaná a může dojít k velmi rychlému prasknutí. Dále měkkou hokejkou nebrat, když nejsme příliš zkušení hráči, puk by nám mohl při přihrávkách zbytečně odskakovat, když se hokejka bude prohýbat.
Tak už známe druhy hokejek, z čeho se hokejka skládá, známe výhody a nevýhody jednotlivých druhů hokejek, víme proč mají hokejky různou tvrdost. Nyní se zaměříme na další velmi důležitou část a to čepel a její zahnutí.